阿雅牛一直都是這麼牛逼嗎?

五级用户 spgto 4月前 1929

上一篇:分享一下【人型电脑天使心】的原画集图片 需要自取 链接失效的 已补档
下一篇:其实在日本,住在DVD店比网吧更划算
最新回复 (28)
  • 五级用户 spgto 4月前
    1 21
    并叨叨 講得甘實在:P,不過又係事實來既,始終都係要靠個仔自己肯花時間同埋心思溫書,唯有多啲試下提高佢對歷史興趣
    哈,慣左,對住d客都係咁直接,最多過慮左d粗口。補習唔係萬能,唔好有無謂幻想。差都無所謂,我都盡力教既平時,但要認清現實囉,唔好以為個細路唔努力就可以大改善。

如果唔溫書都可以保到個細路好成績,咁收5000一堂都唔貴啦。
  • 三级用户 chaospp 4月前
    0 22
    AYN算了吧
  • 四级用户 clad1984 4月前
    1 23
    spgto 哈,轉台轉到咁遠? 坦白講中史,西史呢d,你同佢搵人一對一補都曬鳩氣。呢堆主要都係要記嘢,睇你個細路個樣應該都係唔溫書,所以日日補都無用,個腦無料記左,考試都係咩都寫唔出。 唔知你升英中定中中 ...
    係,但個仔係我生,我完全明白佢而家情況係點
    其實佢記性唔錯,(起碼好過我),但就係懶,要記性果幾科就合格同唔合格之間遊走,聽日TEST今晚仲原神
    唔洗記性果啲(例如數學)分數就一係28/30,一係就11/30好Q飄忽

我想搵個補習,唔係因為我要搵一個老師補充返上堂時不足,而係...
    1. 我想有個人慢慢解釋比佢聽知識既重要性 <- 我同佢講左8年,都唔及外人講一句, 無奈既事實
    2. 比啲動力佢 <- 小學就日日打機都名次都全級頭十,所以覺得英中一樣可以同樣態度
    3. 比啲溫習方向佢 <- 例如佢到今日都係唔明點解日本要鎖國,而又點解SHOGAN PERRY 要用武力打開呢度門,而又點解叫佢 SHOGAN PERRY 而唔叫 GENERAL PERRY

可能你會以為我係果類將條0靚仔送過去補習,就會提高成績/推開責任果類家長,我講過我用左8年時間去解釋/傳授我所知0既人生道理+知識,但事實係唔及一個"老師"類物體同佢講一句.......
  • 四级用户 skk4120356 4月前
    0 24
    心中完美机:RP2S的大小布局,AP的屏幕,米游的价格,35XX的铺货量
  • 五级用户 ma_er233 4月前
    1 25
    加密对话……
    0 26

回錯,編輯掉

1 27
    clad1984 係,但個仔係我生,我完全明白佢而家情況係點 其實佢記性唔錯,(起碼好過我),但就係懶,要記性果幾科就合格同唔合格之間遊走,聽日TEST今晚仲原神 唔洗記性果啲(例如數學)分數就一係28/30,一係 ...
    我既意思緊係唔係怪你唔理個仔啦。

只係同你講個現實。有d科真係要人教,要搞清楚d內容先進步。佢依家差個d就全部溫書就搞得店,唔溫你搵人解釋課本內容都無用。

至於你話想搵個人勸佢,好難啊。呢家嘢要講對到電波既,根據我經驗,命中率低於50%。10個裡面大概有2個可能勸到下。我勸到既,嚟個陣30幾分,依家80幾攞到A,我勸唔到既,比如我以前提過既10分小仙女,依家都係一舊屎咁。

佢個人都讀到中一,你同佢講道理,佢唔會唔明。只係佢唔肯做。

我比你既建議,一係就自己想辦法要佢知道大個搵錢生活唔容易,最簡單同佢一齊睇下勞工署既請人post,再高階小小就上jobsdb個d睇英文請人post,比佢睇下人地有咩要求,要有咩料先有面試機會,乜學歷搵咩工,每份工又賺緊幾錢。依家佢躺平,將來又有咩工作等緊佢做。咁大個你齋屌鳩佢無用架。

再大d就直接逼佢出去做part-time,等佢自己試下搵錢返嚟。個目標其實都係一樣,就係等佢知道洗100文好易,但要對方比100文你就好難。

仲要比佢知道依家個物價,比如你一家去餐廳食餐飯,埋單個陣你要比佢知道個價錢,最簡單比錢佢,叫佢出去埋單。我發覺依家好多細路都係食米唔知米貴。當佢知道物價,你又同佢睇過出去返工,一個鐘係搵緊幾錢,正常自己都會發現自己繼續躺平就等食屎,連食餐飯都比唔起。

至於你話想搵個老師點醒佢,好難啦。搵社會毒打下會更加容易,機會都大好多。
  • 三级用户 icemould 4月前
    0 28
    spgto 我既意思緊係唔係怪你唔理個仔啦。 只係同你講個現實。有d科真係要人教,要搞清楚d內容先進步。佢依家差個d就全部溫書就搞得店,唔溫你搵人解釋課本內容都無用。 至於你話想搵個人 ...
    非常赞同,我家娃买个东西不敢跟服务员要,我就说不要就不买了,逼着他们自己主动去开口,以后肯定丢出去给社会毒打几次,很有好处的。
    1 29
    icemould 非常赞同,我家娃买个东西不敢跟服务员要,我就说不要就不买了,逼着他们自己主动去开口,以后肯定丢出去给社会毒打几次,很有好处的。
    哈,俺老娘當年也是這麼對付我的。
    • 老男人游戏网配套论坛
        立即登录 立即注册
本论坛禁止发布SWITCH和PS4相关资源,若有其他侵权内容,请致邮3360342659#qq.com(#替换成@)删除。